Mi a jó eljegyzési gyűrű titka? Találd el a párod stílusát!

Mi a jó eljegyzési gyűrű titka? Találd el a párod stílusát!

A nő életének egyik legfontosabb pillanata, amikor a szeretett férfi megkéri a kezét, hiszen ezzel azt üzeni neki, hogy őt választja és örökké szeretni fogja. Az, hogy ezt a vallomást a férfi térden állva, levélben, dalban vagy milyen módon mondja el, igazából mindegy, viszont az nem, hogy a kincses dobozban lévő gyűrű mennyire illik majd a hölgy stílusához. Ebben segítünk, hogy az eljegyzési gyűrű tökéletesen illeszkedjen hozzá, és soha többé ne húzza le az ujjáról.

Mit üzen a gyémánt eljegyzési gyűrű?

Az eljegyzési gyűrű egy finoman kidolgozott, drágakővel díszített gyűrű. Hagyományosan fehéraranyból készül és gyémánt van belefoglalva. Ezzel a gyűrűvel történik a lánykérés, amely során a eljegyzési gyűrű a lány bal kezének gyűrűs ujjára kerül.

Napjainkban karikagyűrűnek hívjuk a jegygyűrűt, amely nem tévesztendő össze az eljegyzési gyűrűvel. A karikagyűrű a házassági gyűrűt jelenti, amit az esküvő napján a szerelmespár egymás ujjára húz. A párok választhatnak, hogy a vőlegény külön gyűrűt vásárol, amellyel megkéri a szerelme kezét (eljegyzési gyűrű), vagy mindketten felhúzzák a bal kezük gyűrűsujjára a karikagyűrűt az eljegyzés pillanatában, s az esküvői szertartás során teszik át ezt a jobb kéz gyűrűsujjára, így jelezve az immár végleges elköteleződést.

A hagyomány szerint azért a bal kezének gyűrűs ujjára kerül először a gyűrű, mert úgy vélték, hogy a bal kéz negyedik ujjából egy közvetlen ér vezet egészen a szívig, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szerelmet jelképező gyűrű viselésére.

Hogy nézett ki a lánykérés régen?

Ha egy vidéki fiú a 19-20. században meg szerette volna kérni a kiválasztottja kezét, akkor kísérettel együtt kopogott be a lányos házba. A leánynézőkor a legény és kísérői felmérték, milyen háziasszony válna a jövendőbeliből, illetve megnézhették a stafírungot és a kelengyét is, amit a lánynak gyűjtött évekig a családja. A lány családja vendégül látta a legényt és kísérőit, jegyajándékot, jegykendőt is adtak a vőlegénynek, amivel a lakodalomban bekötötték a feleség fejét. Az eljegyzés után ők mehettek háztűznézőbe, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy lányuk jó helyre kerül. Az eljegyzés után a jegyben járás, vagyis udvarlás időszaka következett, amikor a legény megengedetten is egyre többször találkozhatott a választottjával, természetesen a lányos háznál.

Eljegyzési gyűrű átadása

Ebből a kutatásából kiderül, hogy a válaszadók 46%-a szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie. 36% mondta azt, hogy nincs erre szabály, és mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8%-a szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét. 3% szerint a család, barátok jelenlétében, utána együtt ünnepelve, bulizva jó egy lánykérés. Ugyancsak 3% válaszolta azt, hogy valamilyen extrém helyzetben kell megtörténnie.

Mindegy, hogy te milyen helyszínt választasz, a lényeg a pillanat átélése, és a szerelmed méltó kifejezése. Ez a gesztus bármilyen hétköznapi helyzetet különlegesen ünnepi pillanattá varázsol, szóval ne keresd a tökéletes alkalmat, te magad varázsolj a vallomásoddal egy alkalmat különlegessé.

Eljegyzési gyűrű kiválasztása

Ahány kultúra és ahány leendő vőlegény, igazából annyiféle lánykérési szokás, ám mindenesetre a legtöbb lánykérés manapság az eljegyzési gyűrűvel történik, amely általában egyköves gyűrű, amelyet egy csodaszép kő ékesít.  A gyémánt az egyik legnépszerűbb kőválasztás eljegyzési gyűrű és karikagyűrű esetén, de egyre népszerűbb a szivárvány összes színében pompázó zafír, a világoskék topáz, az indigókék iolit, a vörös gránát, az ólomkristály, a cirkónia vagy az ametiszt is.

Rengetegféle eljegyzési gyűrűt választhatunk az egyszerűbbektől a nagy világmárkák ( pl.: NiessingForevermarkBreuning) pazar ékszereiig. Lehet aranyból vagy ezüstből készült, Swarovski kristályokkal, illetve drágakövekkel díszített gyűrűt is. A legelegánsabbak kétségkívül a gyémántkővel ékített darabok, melyek között találkozhatunk kerek, smaragd, nyújtott, szív, körte, ovális, párna és körte alakúval is. Sőt, a színek terén is széles a választék, a klasszikus fehér gyémántok mellett a színes gyémántok is egyre kelendőbbek.

Ha elég jól ismered kedvesedet, és különösen megfigyeled, hogy mely színeket és formavilágot részesíti előnyben, akkor nem lesz nehéz az eljegyzési gyűrű kiválasztása, illetve megterveztetése. A legjobb, ha egyedi tervezésű eljegyzési gyűrű mellett döntesz, hiszen akkor teljesen biztos, hogy senkinek nem lesz ugyanolyan ékszere.

Amit figyelembe kell venni egy eljegyzési gyűrű kiválasztásánál:

 • a párod személyisége
 • a gyűrű stílusa
 • a gyűrűbe foglalt drágakő jellemzői: forma, súly, csiszolás
 • a gyűrű mérete

Az eljegyzési gyűrű kiválasztásban is segít neked a Karikagyűrű választási kisokosunk.

Gyémánt eljegyzési gyűrű

Ahogy említettük, a gyémánt az egyik legnépszerűbb választás, persze, ha a leendő vőlegény anyagi helyzete megengedi. A lánykérés során kötelezi el magát a pár először a közös élet felé. Nem is passzolna jobban más ehhez a komoly szándékhoz, mint a gyémánt amely a legértékesebb és legkeményebb drágakő a Földön. Nem karcolódik, nem kopik, és örökkön-örökké csillogni fog. Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú.  Amikor a szerelmes férfi térden állva kinyitja a gyémánt eljegyzési gyűrű dobozát, és szemében könnyek gyűlnek a meghatottságtól, azt szeretné, ha a leendő menyasszony szavak nélkül is tudná, hogy mennyire szereti őt. Annyira szilárdan, forrón, mint a föld szívében képződött gyémánt, és olyan ragyogóan, ahogy csak a tökéletesre csiszolt gyémánt tud ragyogni. Ezt üzeni a gyémánt eljegyzési gyűrű.

Kíváncsi vagy, milyen lesz a 2019-es eljegyzési gyűrű trend?

Személyiségteszt, hogy jó eljegyzési gyűrűt válassz

Négy különböző személyiségtípust különböztetünk meg és ez az egyik legelterjedtebb viselkedést felmérő eszköz, méghozzá a DISC teszt, amely a személyek négy fajta viselkedési stílusára irányul. A mozaikszó a domináns, befolyásoló, stabil és szabálykövető szavak angol megfelelőinek kezdőbetűiből született és kizárólag a látható, megfigyelhető jegyek alapján segít beazonosítani, tudatosítani, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

Ha tudjuk, hogy szívünk választottját mely szín jelképezi, akkor nemcsak jobb lesz a kommunikációnk, de sokkal megfelelőbb ajándékot is tudunk számára választani. Nincs ez másként az eljegyzési gyűrű esetén sem.

eljegyzési gyűrű DISC

Lássuk, milyen eljegyzési gyűrűt válasszunk, ha szerelmünk piros, sárga, zöld, vagy kék a személyiségteszt szerint.

Piros hölgy – a domináns

Aki a DISC-teszt szerint piros, az határozott, magabiztos, gyorsan dönt, kockázatvállaló, versengő, dinamikus, indulatos, eredményorientált. Ezeknek a hölgyeknek határozott elképzeléseik vannak és nem érik be akármivel. Ha teheted, gyémánt kerüljön a gyűrűbe. Kedvelhetni fogják a modern vonalvezetésű gyűrűket is, mint mondjuk a a Niessing Ring® HighEnd eljegyzési gyűrű, amely letisztult és erőteljes megjelenésű: a széles gyűrű két vége úgy nyúlik fel, mint két kar, hogy felemelje és védje a drágakövet (egészen a feszültségpontig), amely méretének szinte semmi nem szabhat határt.

Sárga hölgy – a befolyásoló

Ő igazi optimista, nyitott, kreatív, expesszív, gyors, kicsit felületes, szétszórt, és problémája van az időgazdálkodással, gyakran elkésik. Mivel ez a hölgy sokszor a társaság középpontja, imád csacsogni és nem bánja, ha minden szem rá szegeződik. Vidám és színes egyéniségéhez bátran válassz színes köves eljegyzési gyűrűt.

Az ékszerszakértők szerint egyre népszerűbb a színes, azok közül is a sárga gyémánt a vásárlóknál, hiszen szemkápráztatóan különlegesek. Ezek a “fancy” gyémántok lehetnek kék vagy éppen rózsaszínben pompázóak. Persze minél különlegesebb, annál nagyobb az értéke, így ha ez nem férne bele a költségvetésbe, nyugodtan válassz más drágakövet a gyűrűbe, mondjuk ametisztet, zafírt vagy rubint.

Zöld hölgy – a stabil

Jó csapatjátékos, nyugodt, harmonikus, fontos számára a stabilitás, megfontolt, konfliktuskerülő. Egy igazi klasszikust érdemes számára választani, mégpedig a három kővel díszített eljegyzési gyűrűt. Képzeld, Harry herceg is egy ilyen csodálatos eljegyzési gyűrűt húzott fel Meghan Markle ujjára. Ráadásul ez a fazon azért is kiváló és bölcs választás, mert sokféle módon alakítható – a kövek csiszolása lehet ugyanaz vagy eltérő, továbbá a drágakövek méretével is lehet játszani.

Kék hölgy – a szabálykövető

A kék szín olyan hölgyet jellemez, aki precíz, elemző, pontos, megbízható, feladatorientált, elvész a részletekben, sok információra van szüksége mindennel kapcsolatban, nagyon alapos és nem az érzelmi húrok mozgatják. Ő jobban hagyatkozik a logikára, mint a szívre. Ha szíved választottja ebbe a színbesorolásba esik, érdemes a hagyományos vonalon maradni, és egyszerű, ovális alakú drágakövet foglaltatni a gyűrűbe.

 

Amennyiben lánykérésen gondolkodsz, adunk egy kis segítséget, hogyan is érdemes felkészülne erre a különleges eseményre. Amennyiben a válasz igen lesz – mi más is lehetne-, sok boldogságot kívánunk nektek.

10 lépés, hogyan készülj fel a lánykérésre

 1. Gondold át! Először is azt, hogy ez nemcsak egy múló hóbort vajon, tényleg ez a nő az, akivel leélnéd akár az egész életed, mit szeretsz benne, miért nem tudnál nélküle élni.
 2. Ha ezeken a gondolatokon átestél, gondold át azt is, hogy milyen körülmények között szeretnéd megkérni a kezét. Szeretnéd mások jelenlétében vagy csak kettesben? Különleges alkalomhoz kötnéd, vagy egy hétköznapi napot ezzel a tettel teszel különlegessé? Ha van egyfajta koreográfia a fejedben, könnyebben megy a folyamat élesben.
 3. Szerinted a párod milyen típusú lánykérésnek örülne? Ha extrovertált, akkor jöhet akár tömeg, akár flashmob vagy egy csinnadrattával járó jelenet bárhol, viszont ha visszahúzódobb, akkor biztos lehet benne, nem akar nagy feltűnést, szóval válassz egy romantikusabb, intimebb helyszínt/körülményeket.
 4. Régimódi, ám nagyon gálás gesztus, ha először a lány édesapjától kéred meg a kezét. Ez egyrészt megalapozza a későbbi kapcsolatotokat, másrészt a párod is meghatódik majd a szándékod komolyságától.
 5. Eljött az eljegyzési gyűrű kiválasztásának ideje. Keress egy gyűrűt a leendő menyasszonyod ékszerei között, és vegyél róla mintát (pl. gyurma) vagy vidd el magaddal egy ékszeréhez, aki ez alapján tudni fogja, mekkora gyűrűméret szükséges.
 6. Tervezd meg a lánykérés menetét, hova mentek, bevonsz-e másokat, kinek mi lesz a szerepe, és milyen formában szeretnéd megteremteni a tökéletes pillanatot.
 7. Fogalmazd meg röviden, hogy mit szeretnél elmondani neki. Sokat segít a pillanat feszültségén, ha az első mondatot begyakorlod, és a többi pedig már folyékonyan fogja követni. Érdemes előre felkészülni a vallomással, hiszen életed egyik legfontosabb kérdésére készülsz.
 8. Bármilyen körülmények között is kérd meg a párod kezét, a nagy kérdés előtt térdelj le és tartsd a kezedben az eljegyzési gyűrű dobozát. Pont úgy, ahogy A Nagy Könyvben és a mesékben is meg van írva, hiszen minden nő erről a pillanatról ábrándozott kislányként, legyen hát mesebeli.
 9. Ekkor elhangzik a varázslatos kérdés: “Hozzám jössz feleségül?”
 10. Ezen a pontos elmosódnak a dolgok, nem hallasz, nem látsz és karodba zárod zokogó kedvesedet. Éld át ezt a pillanatot, hogy sokáig megőrizhesd ennek a különleges napnak az emlékét, hangulatát.