Karikagyűrű választási kisokos

 

Karikagyűrű választási kisokos – milyen szempontok szerint válasszunk karikagyűrűt?

A karikagyűrű kiválasztása, amely a jegyespár örökké tartó szerelmét hivatott világgá kürtölni, nagyon fontos lépés az esküvőhöz vezető hosszú út során. Éppen ezért ezt a néhány dolgot nem árt tudni, mielőtt kiválasztjuk életünk legfontosabb ékszerét.

Karikagyűrű választási kisokos

 

Mit képvisel a karikagyűrű?

A karikagyűrű több ezer éve az örökkévalóság, a teljesség, a véget nem érő szerelem becses jelképe. Egy megszakítás nélküli kör, amelynek nincs eleje és vége. Eredete az egyiptomi civilizációig nyúlik vissza, ahol a legenda szerint egy fáraó szerelme jelképéül karikát formázó gyűrűvel ajándékozta meg kedvesét, majd hamarosan az ókori Rómában is elterjedt ez a szokás.

A jegygyűrűt eleinte csak a hölgyek viselték, a 13. századtól vált elterjedtté, hogy mindkét házastárs hordja. Kezdetben kenderből, később már tartósabb anyagokból, elefántcsontból, majd bronzból vagy vasból készítették őket, ezzel jelképezve a frigy időtállóságát.

Ez a kör alakú ékszer darab tehát évezredek óta a végtelen szeretetet hivatott szimbolizálni. Két ember egymás iránti végeláthatatlan és egymásba olvadó szívdobbanását.  Algernon Charles Swinburne, a 17. században élt, gazdag érzelemvilággal alkotó költő így fogalmazza meg, mit is szimbolizál a karikagyűrű:

“A szerelem és az egymás iránti vonzalom érzése egyik féltől a másikig folyik, mint egy körben, méghozzá örökkön örökké”.

Napjainkban karikagyűrűnek hívjuk a jegygyűrűt, amely nem tévesztendő össze az eljegyzési gyűrűvel. A karikagyűrű a házassági gyűrűt jelenti, amit az esküvő napján a szerelmespár egymás ujjára húz. A párok választhatnak, hogy a vőlegény külön gyűrűt vásárol, amellyel megkéri a szerelme kezét (eljegyzési gyűrű), vagy mindketten felhúzzák a bal kezük gyűrűsujjára a karikagyűrűt az eljegyzés pillanatában, s az esküvői szertartás során teszik át ezt a jobb kéz gyűrűsujjára, így jelezve az immár végleges elköteleződést.

A hagyomány szerint azért a bal kezének gyűrűs ujjára kerül először a gyűrű, mert úgy vélték, hogy a bal kéz negyedik ujjából egy közvetlen ér vezet egészen a szívig, ezért ez az ujj kiváltképp alkalmas a szerelmet jelképező gyűrű viselésére.

Amit fontos tudni a karikagyűrűről

Ha fontos számunkra az örökkévalóságot is szimbolizáló tartósságon kívül az egyediség, a prémium kivitelezés, a stílus és a minőség, akkor nem elégedhetünk meg bármilyen karikagyűrűvel. Az ékszerműves kezei között összesimul művészet, kézművesség, szaktudás, szépérzék és inspiráció. Mindezek öltenek testet a karikagyűrűben is, ha a megfelelő helyről szerezzük be, ahol értenek az ékszerekhez, és számos tanáccsal szolgálva végigvezetik a párt a tökéletes karikagyűrűjük megtalálásában, amely érdemes arra, hogy a szerelmüket örökkön-örökké szimbolizálja.

10 dolog, amit tudni illik, mielőtt karikagyűrűt választunk

Anyag

Az ideális karikagyűrű tartós, időtálló anyagból készül és mutatós. Az arany mellett kezdenek egyre népszerűbbé válni a platina illetve a palládium, titán vagyis a modern kor fémei.

A tartósság szempontjából talán a legmegfelelőbb fém a rendkívül kopásálló, savaknak, lúgoknak ellenálló, soha el nem színeződő nemesacél.

A titán nagyon kedvelt anyaga a karikagyűrű választásnál azoknak a pároknak, akiknek tagja(i) fémallergiától szenved(nek). Ezenkívül a titán karikagyűrű azoknak is remek választás, akik munkájuk vagy életvitelük során az átlagosnál nagyobb terhelésnek teszik ki a kezüket, ezáltal a gyűrűt.

Viszont a párok többségénél még mindig az arany a legnépszerűbb választás, főleg, hogy ma már rengeteg színárnyalatban válogathatunk. A Moni’s Jewelry Premium Brand Store-ban kapható Magyarország legnagyobb aranyszín választéka.

Színek

Ahogy fent olvasható, a színválasztásban manapság szélesre tárult a lehetőségek kapuja, hiszen ha valaki arany karikagyűrűt szeretne, kedvére válogathat a különféle színárnyalatok között, legyen szó fehér, sárga, rozé arany, és ezek ötvözetéről.

A színaranynak sötét sárga színe van, ám ha összekeverjük, vagyis ötvözzük más fémekkel, akkor az eredmény igen egyedi és különleges lehet. Ezt a megoldást nevezzük ötvözetnek, amelynek színét minden esetben az ötvöző fémek fajtája határozza meg. Ami a karátot illeti, a számát az ötvözetek aranytartalmának mennyisége határozza meg. A 14 karátos arany 585 ezrelék, a 18 karátos pedig 750 ezrelék színaranyat tartalmaz.

A Moni’s Jewelry Premium Brand Store egyik kedvelt márkája a NIESSING, akik minden egyes ékszerükben feltüntetik az AU rövidítést (aurum – arany latinul) és egy számot, amely azt mutatja, hogy milyen finomságú arany ötvözetből készült az adott ékszer. Az ötvözet annál tisztább, minél több benne a színarany. A hibátlan minőség garantálása érdekében a NIESSING műhelyében minden ötvözetet saját maguk készítenek el.  A NIESSING saját ötvözeteihez csak és kizárólag az ALLGEMEINE GOLD- UND SILBERSCHEIDEANSTALT AG (AGOSI) aranyát használja, amelyet a németországi ékszerész központban, Pforzheimben szerez be.

Már nem csak fehér, sárga és rozé arany színben gondolkodhatsz, hanem a ezek mesés ötvözeteiben, amelyek páratlanul különlegessé teszik a pár örök szerelmének kifejezőjét, a karikagyűrűt. Az alábbi színek találhatóak meg a NIESSING színválasztékában: Spring Green, Classic Yellow, Warm Yellow, Fine Rose, Classic Red, Rosewood, Sand Gray, Fine Gray, Fine Gray Coated, Platinum, Aura, Iris, Ivory.

Niessing-karikagyuru-szinek

Fotó: A Niessing gazdag színválasztéka

Ezen kívül, ahogy korábban említettük, a Moni’s Jewelry Premium Brand Store-ban kapható Magyarország legnagyobb aranyszín választéka. Mindenképpen érdemes tehát ellátogatni a budapesti Bazilika melletti vagy a balatonfüredi Vörös templom közelében lévő üzletbe, hogy saját szemünkkel meggyőződjünk a szinte végtelennek tűnő, egyedülálló színválasztékról.

Gyűrűsín profil (forma)

A karikagyűrű profilja az anyag keresztmetszetét jelenti, amiből a gyűrű készül. Ez lehet lapos, domború, esetleg enyhén domború vagy akár homorú, illetve ezek tetszetős variációja. A profil meghatározása kívül-belül értendő.

A gyémánt az egyik legnépszerű kőválasztás karikagyűrű esetén, de egyre népszerűbb a szivárvány összes színében pompázó zafír, a világoskék topáz, az indigókék iolit, a vörös gránát, az ólomkristály, a cirkónia vagy az ametiszt is.

Gyémánt, az örökké szóló karikagyűrű tökéletes drágaköve

A szénatomokból álló gyémánt a legértékesebb és legkeményebb drágakő a Földön, így hivatott tökéletesen szimbolizálni a karikagyűrű jelentette örökkévalóságot. Nem karcolódik, nem kopik, és örökkön-örökké csillogni fog.

Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú.

A leggyakoribb csiszolási formák : briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív alak.

Árát a színe, csiszolása, tisztasága és mérete határozza meg. Méretét karátban mérik és ct-vel jelölik, mely a súlyát jelenti (1ct=0.2g). Fehér és színezett árnyalatai: D és E színtelen, ez a legjobb, ez után F, G, H, I, J, K stb.

A drágakő szépségét, fényét és csodás színjátékát csiszolással érik el, éppen ezért az értékét nagyban befolyásolja a gyémántcsiszoló mester szakértelme, aki hónapokon keresztül tartó kemény munkával készíti el a szerelmes párok karikagyűrűjébe kerülő csodás köveket. Ez a világ egyik legtitkosabb, legprecízebb, ugyanakkor művészi szintű kézműves foglalkozása.

Engem mindig is lenyűgözött, ahogy a tapasztalt ötvösmesterek tökéletes és precíz technikákkal képesek a gyémántok legjobb tulajdonságainak, örök és egyedi szépségét a felszínre hozni. A tökéletesre, egyedire csiszolt gyémánt szinte kiválasztja a viselőjét. Talán ez a legbensőbb oka, amiért én is beleszerettem az ékszertervezésbe” – mondja Suta Mónika.

A gyémánt foglalatba építésének több technikája is van, az esztétikai végeredmény függvényében lehet angol-, pávé-, sín foglalás vagy karmos. Ami a legfontosabb, hogy soha nem szabad a gyémántot ragasztani, csak foglalásba illeszteni. Ha nem megfelelő a foglalás, nem fogja elég anyag a követ vagy nem megfelelően simították a kőre, előfordulhat hogy a legkisebb behatástól kiesik a karikagyűrűből.

További díszítő kövek:
Cirkónia – nem ásványi kő, hanem szintetikus, amellyel a gyémántot szokták helyettesíteni.
Zafír – különleges alumínium-oxid a korund, amely a vastól, titántól kékes színű
Rubin – szintén korund, a króm szennyeződéstől pirosas lesz, értéke pedig azért magasabb, mert nagyon ritkán fordul elő a természetben.
Smaragd – zöld színű berillium-alumínium-szilikát

Márkák

A piacon számtalan márkából válogathatunk, ám érdemes olyan jegygyűrűt választani, ahol a készítő cég gyökere több évtizedre, vagy akár több évszázadra visszanyúlik. Az ilyen márkák szakemberei tapasztaltak, tökéletes munkát végeznek, örök garanciát nyújtanak, hiszen rendelkeznek azzal a tradícióval, amely az ékszerkészítést hitelesen megalapozza.

A Moni’s Premium Brand Store éppen ezért kínálja a saját, népszerű Moni’s márkáján kívül egyszerre 4 világmárkát, amely Magyarországon egyedülálló, prémium választéknak számít: Niessing, Forevermark, Breuning, Saint Maurice.

Niessing

A 140 éves német NIESSING ékszermárka tervezői és aranyművesei egy kivételes színskálán mutatják be az arany legegyedibb árnyalatait, annak legszebb valójában. Minden darab NIESSING ékszer eredeti, értékes és kizárólag a viselőjének készül. A minőség és az esztétikum mindig a legelső. Amikor a tervezők az aranyötvözet mestereivel együtt bezárkóznak az olvasztóműhelybe, biztosak lehetünk abban, hogy valami különleges van születőben. A NIESSING ékszerek nagyon sok kézen mennek keresztül mielőtt elnyernék végleges formájukat, több különböző módszert kombinálva a tradicionális ötvösművészettől a legmodernebb technikáig. Míg az egyik munkafázis még az ötvösmester kezét igényli, a következő lépésben már a legfejlettebb lézer-technológiával folytatódik. A hibátlan minőség garantálása érdekében a NIESSING műhelyében minden ötvözetet saját maguk készítenek el, amelyhez csak és kizárólag az ALLGEMEINE GOLD- UND SILBERSCHEIDEANSTALT AG (AGOSI) aranyát használják. Az AGOSI kiérdemelte a Chain of Custody tanúsítványt, mely garantálja a konfliktusmentes eredetet és a nemesfémeknél alkalmazott felelős felhasználásra vonatkozó előírások betartását.

niessing karikagyűrű

Fotó: A Niessing egyik legnépszerűbb karikagyűrűje. AURA karikagyűrű pár,  Ár: 900.000 Ft -tól

Forewermark

A Forevermark (azaz az “Örök Gyémánt”) az 1888-ban létrejött De Beers Vállalatcsoport gyémántmárkája. A De Beers több mint 125 évre visszatekintő múltjával és hatalmas szakértelemével meghatározó szereplője az iparágnak. A cég kiemelt figyelmet fordít arra, hogy gyémántjaik mindegyike természetes, kezeletlen és konfliktusmentes lelőhelyről származó legyen. A nyers gyémántokat életciklusuk elején szépségük és ritkaságuk alapján kézzel kiválogatják, majd a világ legjobb 42 csiszoló mesterének egyikéhez kerülnek. A szigorú minősítő eljárást alátámasztandó, hogy a világ gyémántjainak kevesebb, mint 1%-a válik jogosulttá a Forevermark név viselésére. Ennek alátámasztására a gyémántok szívébe kerül egy jelölés, amelyet kizárólag egy speciális mikroszkóp segítségével lehet csak megtekinteni.

„Az ígéret értékes kincs, melynek hatalma van, ezért az ígéretet soha nem szabad megszegni. Az ígéret, melyet őszinte, tiszta szándékkal tettek, időtálló és erős köteléket teremt. Mi sohasem vesszük könnyelműen ígéreteinket. Pontosan ezért rejtjük jelünket minden egyes Forevermark gyémánt szívébe.”

Saint Maurice

Pforzheim-ben, a német aranyművesség tradicionális központjában készülnek a Saint Maurice jegygyűrűk. A hagyományos ötvösművészet összefonódik a legmodernebb gyártási folyamatokkal, és mind az elegáns, mind az extravagáns stílus kedvelői megtalálják a nekik való tökéletes ékszert.

Breuning

A Breuning karikagyűrűkben kiválóan ötvöződik a tökéletes kidolgozás, az egyedi és különleges formavilág valamint a minőségi anyagok. Németország egyik legnagyobb ékszergyártó cégének prémium kategóriás karikagyűrűit 14 illetve 18 karátos aranyból, gyémánt kövekkel készítik. A Moni’s üzletében kapható Breuning karikagyűrű kollekció kivételesen nagy választékkal lehetővé teszi, hogy a párok bármilyen elképzelésüket megvalósíthassák az egyszerű, visszafogottól egészen a modern luxusig.

breuning karikagyűrű

Fotó: A Breuning  egyik legnépszerűbb karikagyűrűje. Konfi Memoire 24(3 gyűrűből áll)
Cikkszám: 48/04714,48/50103, 48/50104
Ár: 521.000 Ft

 

Felület

A felületek váltakozásával érdekes hatásokat és kontrasztokat hozhatunk létre, melyek az ötvözet színek variálásával még látványosabbá teszik a végeredményt. Ettől a beavatkozástól lesz a tárgy fényes vagy matt felületű.

Szöveg

Ékszereknél a vésés kézzel történik, tehát kézimunkáról beszélünk ilyenkor, míg a gravírozást mindig gép végzi, un. pantográf. Legfőbb célja a díszítés (lásd mintázat), illetve a különféle szövegek bevésése. Népszerű megoldás egy végtelen jel, az esküvő dátuma, a házasulandó pár monogramja, illetve bármilyen kifejezés, amely a pár szerelmét képviseli. A különbség a vésés és a gravírozás között, hogy a betűtípusok vésés esetében korlátozottak, de sokkal mélyebbek, mint a gravírozás esetében. Kérhetünk gravírozást a gyűrű belsejébe és külsejére is.

Mintázat

Olyan karikagyűrűt is választhatunk, amelyek részben vagy akár teljes egészben vésett mintával díszítettek. Ha mintát szeretnénk a karikagyűrűbe, érdemesebb nemesacél vagy titán karikagyűrűt készíttetni, amibe géppel kerül a vésett minta. Sokkal tartósabb lesz a végeredmény.

Méret

A szélessége nem a vastagsága a gyűrűnek. A magasság az anyagvastagságot jelenti, míg a szélesség az, amit a gyűrű az ujjból láthatóan eltakar.

Ha a gyűrű anyagvastagsága nem megfelelő, a rendszeres viseléstől nagyon hamar eldeformálódhat az ékszer, kényelmetlenné válik és nem túl esztétikus a megrongálódott karikagyűrű látványa sem. Ha túl vékony az anyag, az eldeformálódástól kieshetnek belőle a kövek vagy akár el is törhet. Válasszunk megfelelő vastagságú és tartós ékszert, hiszen ez jelképezi szerelmünk és összetartozásunk örökkévaló ígéretét, ne hagyjuk megrongálódni.

Mivel a karikagyűrű választása során a pár mindkét tagja jelen van, így nem szükséges házilag, mindenféle trükkös módszerrel méretet venni a gyűrűsujjról. Bízzuk ezt a műveletet az ékszert készítő vagy beszerző szakemberre, aki a megfelelő anyagvastagság kiválasztásában is tud segíteni.

Ár

A karikagyűrű árát számos tényező befolyásolja, úgy mint, hogy saját műhelyben készülnek-e az ékszerek, milyen és hány darab kő kerül bele, egyedi tervezésről van-e szó, milyen az anyagvastagság, a kidolgozás és sorolhatnánk. Már 250-300.000 forinttól elérhetők minőségi karikagyűrűk a párok számára, a határ viszont a csillagos ég igényektől függően.

Hogyan lehet egyedi a karikagyűrű?

Ma már egyre többen keresik a kézzel készült ékszereket a gépi sorozatgyártmányokkal szemben. Igénylik, hogy kifejezetten nekik, az ő ízlésüknek megfelelően készüljön el karikagyűrűjük, olyannak, amilyennek megálmodták.

Az ékszerkészítés területén a kreatív kiteljesedést az jelenti, amikor az ötvösmester megálmodja, majd megtervezi a vásárlókhoz tökéletesen illő ékszereket, melyet különleges érzés viselni. Amikor a jegygyűrű viselőit meglebbenti az “Erre vágytunk!”, “Ez csak a mi szerelmünket fejezi ki!” érzés utánozhatatlan pillanata. Ehhez a pillanathoz nagyon fontos a vágyak mögött meglátni az embert, hiszen a dizájn középpontjában valójában az ember van. Ennek ellenére sokszor csak külső megjelenést értünk alatta, ám ennél jóval több. Olyan kreatív tervezési módszer, amelynek a középpontjában az ember valós igényei, vágyai, gondolatai, érzelmei állnak.

Suta Mónika kedvenc folyamata, amikor a vendég egyedi jegygyűrűt szeretne viselni, amely csak az ő szerelmüket hivatott kifejezni és megmutatni a külvilágnak. Ilyenkor rá kell érezni, hogy mit is szeretne a pár.

Az egész folyamat arra hasonlít, mint amikor a föld mélyéről egyszerű kődarabként

kibányásszák a gyémántot, majd kézműves mesterek precíz mozdulatokkal tökéletesre csiszolják és elhelyezik azt egy gondosan megtervezett, nemes foglalatban.

Móni, a Moni’s Premium Brand Store ékszerbecsüse, tervezője a kifinomult elegancia jegyében így hozza felszínre a házasulandó pár gondolatait, vágyait, érzéseit és a tervezés során csiszolja tökéletessé, hogy mindez egy különleges és egyedi ékszerben öltsön testet. Viselhetővé és a külvilág számára is érzékletessé teszi a jegyespár szerelmét, amelyet beleépíti egy különleges és az örökkévalóságot jelképező szimbólumba, a jegygyűrűbe. Mindezt stílusos köntösben.

Gyűrűtervezés akár otthonról!

Már a karosszékünkből is belehelyezkedhetünk a világ neves ékszertevezőinek székébe és megtervezhetünk magunknak bármilyen meseszép gyűrűt!

A Moni’s Jewellery Premium Brand Store karikagyűrű tervezőjével akár otthonról is letudhatjuk a karikagyűrű választást. Beállíthatunk számtalan formát, méretet, csiszolást, követ, anyagot, színt és egyszerre láthatjuk egymás mellett az általunk tervezett női és férfi karikagyűrűt. Ráadásul rá is tehetjük egy virtuális kézre, hogy még plasztikusabb legyen az élmény. És ha megvan életünk mesterműve, akkor könnyedén kimenthetjük PDF-be, és a rajta található kódszámmal bármikor megrendelhetjük.

IDE KATTINTVA ki lehet próbálni a karikagyűrű tervezőt!

A karikagyűrű tehát az örök szerelem szimbóluma, és jó esetben egy életre készül, ezért a tartósság ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az esztétikum és az árfekvés. Ha komoly szándékaink vannak, és fontos számunkra a minőség, netán egyedi gyűrűt szeretnénk készítetteni olyan ékszertervezővel, aki kitalálja a gondolatainkat és megvalósítja álmaink karikagyűrűjét, akkor érdemes ellátogatni üzletünkbe.

A Moni’s Jewelry Premium Brand Store ékszerbecsüse, Suta Mónika és csapata az Andrássy úttól néhány lépésre, a Bazilika környékének kulturális miliőjében várja exkluzív, kétszintes ékszerüzletében a különleges karikagyűrű minőséget kereső közönséget.