A gyémánt gyűrű örök érték. Ezt kell tudnod a kiválasztásához!

A gyémánt gyűrű örök érték. Ezt kell tudnod a kiválasztásához!

A gyémánt a legkeményebb, legtartósabb és legkülönlegesebb kő a világon, ezáltal az örökké szóló karikagyűrű tökéletes drágaköve is. Nem véletlenül volt hangos a Brodway a múlt század közepén, majd később az egész világ ettől a kifejezéstől, hogy “Diamonds are the girl’s best friend” vagyis “A gyémánt a nők legjobb barátja“. Ebben a cikkben megfejtjük a gyémánt különleges titkát és minden tudnivalóról szó lesz, amit a tökéletes gyémánt gyűrű kiválasztása előtt tudni érdemes. 

diamond-316610_1280

A gyémánt az örök kötelék jelképe. Ez a örök szerelem tradíciója már több évszázada él. Az első említések a gyémánt ajándékozásáról, mint az egyedi szerelem jelképéről, a 15. századból származnak. A régi Görögországban a gyémántok az „istenek könnycseppei“ voltak, melyek a földre estek. Egy gyémántgyűrű elképesztően kápráztató jelenség egy nő ujján.

Gyémánt gyűrű, az örökké szóló drágakő

A karikagyűrű több ezer éve az örökkévalóság, a teljesség, a véget nem érő szerelem becses jelképe. Nem is passzolna jobban más ehhez a mesés szimbólumhoz, mint a gyémánt. A szénatomokból álló gyémánt a legértékesebb és legkeményebb drágakő a Földön, így hivatott tökéletesen szimbolizálni a karikagyűrű jelentette örökkévalóságot. Nem karcolódik, nem kopik, és örökkön-örökké csillogni fog.

Átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú.

A legnagyobb gyémántlelőhelyek Dél-Afrikában, Közép-Afrikában Dél-Amerikában, Szibériában és Brazíliában találhatók.

A gyémánt gyűr árát a színe, csiszolása, tisztasága és mérete határozza meg. Méretét karátban mérik és ct-vel jelölik, mely a súlyát jelenti, a század elején egységesítették a gyémánt mértékegységet: 1 karát= 0,2 g. Fehér és színezett árnyalatai: D és E színtelen, ez a legjobb, ez után F, G, H, I, J, K stb.

A drágakő szépségét, fényét és csodás színjátékát csiszolással érik el, éppen ezért az értékét nagyban befolyásolja a gyémántcsiszoló mester szakértelme, aki hónapokon keresztül tartó kemény munkával készíti el a szerelmes párok karikagyűrűjébe kerülő csodás köveket. Ez a világ egyik legtitkosabb, legprecízebb, ugyanakkor művészi szintű kézműves foglalkozása.

Engem mindig is lenyűgözött, ahogy a tapasztalt ötvösmesterek tökéletes és precíz technikákkal képesek a gyémántok legjobb tulajdonságainak, örök és egyedi szépségét a felszínre hozni. A tökéletesre, egyedire csiszolt gyémánt szinte kiválasztja a viselőjét. Talán ez a legbensőbb oka, amiért én is beleszerettem az ékszertervezésbe” – mondja Suta Mónika.

A gyémánt foglalatba építésének több technikája is van, az esztétikai végeredmény függvényében lehet angol-, pávé-, sín foglalás vagy karmos. Ami a legfontosabb, hogy soha nem szabad a gyémántot ragasztani, csak foglalásba illeszteni. Ha nem megfelelő a foglalás, nem fogja elég anyag a követ vagy nem megfelelően simították a kőre, előfordulhat hogy a legkisebb behatástól kiesik a karikagyűrűből.

pexels-photo-237441

Karikagyűrű szokások – melyik kézen, melyik ujjon, hogyan válasszuk ki? Ha kíváncsi vagy, hogy az eljegyzést követően miért a bal kezükön hordjuk, majd az esküvő után miért kerül át a jobb kezünkre, akkor érdemes ezt a cikket is elolvasnod.

Mit érdemes tudni a megfelelő gyémánt gyűrű kiválasztáshoz?

Mint minden gyűrű esetében fontos tudni a méretet, az anyagát, a formát, a színeket, a felületet, a mintázatot és persze a bele kerülő drágakő fajtáját. Mivel a Karikagyűrű Választási Kisokos minden tudnivalót tartalmaz a tökéletes gyűrű kiválasztásához, tehát a gyémánt gyűrű esetében most csak a gyémántra fókuszálunk.

A gyémánt tüze, avagy a legragyogóbb fény

A teljesen tiszta, átlátszó gyémánt a fény teljes színskáláját különböző színekre bontja és tükrözi vissza, ezt hívják a gyémánt tüzének. A gyémánt, mint alapanyag egyedülálló törésmutatóval rendelkezik, amit megfelelő csiszolással, egy szinte tökéletesen fényvisszaverő briliánsá alakíthatjuk ki. A modern csiszolási technika során 57 oldallapocskát (fazettát) csiszolnak a gyémánt felületébe. A briliáns csiszolási forma biztosítja, hogy a gyémántra eső fénysugarak a gyémánt belsejében a fazettákon körbetükröződve, visszaverődhessenek közel és így a legragyogóbb gyémántfény jöhessen létre. Egy gyémántgyűrű kápráztató jelenség egy nő ujján.

A gyémántok értékelésénél és tanúsításánál a gyémántok négy fő paraméterét ítélik meg. Ezek a csiszolás (cut), tömeg (carat), tisztaság (clarity) és szín (colour). E négy paraméternek jelentős befolyása van a gyémánt árára

 1. Színe/színtelensége (color)
 2. Csiszolásának minősége, arányai (cut)
 3. Tisztasága (clarity)
 4. Súly, karát (carat)

1. Színe, színtelensége

A gyémántok értéke annál magasabb, minél fehérebb a színük, természetesen vannak igen drága, különleges, “fancy” gyémántok is, amelyek színe kék vagy épp rózsaszín. A legértékesebb ” fehér ” gyémántok teljesen színtelenek, ám a legtöbb gyémántnak van egy kis sárgás árnyalata. Az árnyalatokat sokféleképpen jelzik, a legelterjedtebb skála az ábécé betűit használó, amely a D betűtől, a legfehérebb minőségtől indul.

A nemzetközi HRD, GIA, CIBJO színbeosztás

RIVER – legtisztább, első osztályú fehér szín
D –  Exceptional white+
E  – Exceptional white

TOP WESSELTON – nagyon fehér, tiszta fehér
F –  Rare white+
G – Rare white

WESSELTON: – fehér
H – Wesselton

TOP CRYSTAL – halványan árnyalt fehér
I, – Top Crystal
J –  Crystal

TOP CAPE / FAINT YELLOW – színezett fehér
K, L  – Top Cape

CAPE /  FAINT YELLOW – enyhén sárgás
M – Cape
N – Low Cape

VERY LIGHT YELLOW – halványan színezett sárga
N – R között

LIGHT YELLOW, YELLOW – gyengén sárga, sárga
S – Z között

 

2. Csiszolás

Brugg Lodewijck van Berken, a gyémántcsiszolás feltalálója (13. század). A gyémánt csiszolása sokáig titkolva volt. A 14. században csak oktaédereket csiszoltak, fa- vagy rézalátéten gyémántporral megszórva. A 15. században kezdtek modernebb módszereket alkalmazni a szabálytalan kristályok hasítására, vagyis a csiszolás lényege a szabálytalan részek és más hibák eltávolítása volt. A gyémántporral betakart acélalátétes csiszolás több lehetőséget hozott: a 15. század végén mintatáblák jelentek meg rombusz, négyzet, téglalap és rozetta alakban. A ma is ismert és alkalmazott modern briliáns csiszolás Marcel Tolkowsky nevéhez fűződik (1919).

A csiszolás  során a kő természetes szépségeit, “tüzét”, ragyogását, színszórását érvényre juttatják, hiszen ennek az eljárásnak a lényege, hogy optikailag javítsák a kibányászott követ, és minden lehetőséget feltárjanak.

gyémánt

A gyémánt színtiszta szén, vegytiszta, vagyis a gyémántban a szénen kívül semmilyen más elem sem fordul elő. Hogy is néz ez ki? A gyémánt szabályos tetraéderes rendszerben kristályosodik, ezért a gyémántkristályok általában lekerekített hegyű oktaéderek, enyhén domború lapokkal.

A gyémánt fontos tulajdonsága a fényvisszaverő képessége, azaz a korábban is említett tüze. A briliáns csiszolású gyémánt a befogadott fény 100%-át képes visszaverni.

Külső tükröződés: a gyémánt a külső felületéről visszaveri a fényt. Belső fénytörés: a bejövő fény megtörik a gyémánt belső felületén és visszatükröződik a kő közepe felé. Fényszórás (brilliancia): a fénysugár megtörik a gyémánt felületein, és a szivárvány miden színében pompázik. A fényszórás a törésmutató és a belépő fényhullámhossz (tehát szín) közötti összefügést tükrözi. A belépő fénysugaraknál megfigyelhető színeffektusok éppen e tulajdonság miatt történnek. A gyémánt fényszórási értéke -0,044, ami alacsony.

A leggyakoribb csiszolási formák : briliáns (kerek), smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), pendeloque (körte) vagy briolett (csepp), szív alak. A csiszolási forma hatással van a belső tűzre és a brillanciára (ragyogás). Egy modern, kerek, briliáns csiszolású gyémántnak 58 fazettája van, 33 a tetején, 24 az alján, plusz a kalett. A kerek briliáns csiszolású gyémántnak – ha jól van kidolgozva – minden irányban nagyobb a brillanciája mint a más csiszolásúaknak.

gyemant

 

3. Tisztaság

A gyémántok tisztaságának ellenőrzését tízszeres nagyítás alatt végzik, egy lupé segítségével. Az ilyen mértékű nagyítás alatt láthatóak a zárványok, amelyek rontják a drágakövek minőségét, mert csökkentik az átlátszóságot és hatással lehetnek a kő színére is. Az értékcsökkentő hatás elhelyezkedésüktől, méretüktől és intenzitásuktól függ. A hibák lehetnek aprócska repedések, esetleg belső gyémántkristályok. Akár az ujjlenyomat, nincsen két egyforma gyémántbelső, ezért a tisztaság az egyik legfontosabb tényező az azonosítás során, és persze minél tisztább a kő, annál ritkább és értékesebb.

A hibátlan gyémánt belsejében nem lehet zárványokat, külsején pedig sérüléseket találni. 
Tisztasági kategóriák:

 • IF (internally flawless): kifogástalan, tízszeres nagyítás alatt sem vehető benne észre zárvány.
 • VVS  – VVS 1, VVS 2 (very very small inclusions): nagyon-nagyon kis méretű zárványok, tízszeres nagyítás mellett is nehéz észrevenni.
 • VS – VS 1, VS 2 (very small inclusions): nagyon kis zárványok, csak tízszeres nagyítás mellett lehet észrevenni.
 • SI  – SI 1, SI 2  (small inclusions): Szabad szemmel még nem látható, de tízszeres nagyító alatt már észrevehető hibák, szennyeződések.
 • P1 (piqué): közepes zárványok, szabad szemmel éppenhogy észrevehető.
 • P2: a zárványok már szabad szemmel is láthatók és befolyásolják a gyémánt ragyogását.
 • P3: Nagyobb és számszerűleg több zárvány, szabad szemmel is könnyedén észrevehetőek.

 

Diamond-grades-clarity-chart-real-life-examples

Külső hibák típusai:

 • extra fazetták
 • kimaródás
 • csorbulás
 • Natural
 • karcolás
 • felületi növekedési sáv
 • törés, csorbulás

Belső hibák típusai:

 • beépült kristály
 • beépült kristályok
 • felhő
 • pinpoint
 • pinpoint csoport
 • tollazat repedés
 • belső növekedési vonal
 • lézerfurat
 • Beard
 • Knot

4. Súly, karát

A gyémántárakat karátonként szokták megadni, ami a gyémánt súlyát jelöli, nemzetközileg elfogadott rövidítése ct.  1 karát = 0,2 g = 200 mg. Ez a karát nem azonos az arany ötvözetét jelző karáttal.

A legkitűnőbb minőségű gyémántokat a legdrágább áron értékesítik karátonként. Ahogy romlik egy kő minősége, úgy csökken a karátár is. Fontos tudni azt is, hogy ha egy kitűnő minőségű egykarátos követ szeretnénk, de túlságosan magasnak tartjuk az árát, lehet, hogy célszerűbb egy 0,95 század karátos követ vásárolni a megfelelő áron. Ez a kő ha befoglalják teljesen úgy néz ki mint egy egykarátos, ugyanakkor lényegesen olcsóbb. A kövek ára nem lineárisan növekszik. Egy 2,0 ct-os kő nem kétszer annyiba kerül, mint egy 1,0 ct-os, hanem négyszer annyi is lehet az ára.

gyémánt

A briliánscsiszolás pontosan meghatározott paramétereinek köszönhetően a gyémánt súlya nagy pontossággal kiszámolható a briliáns átmérőjéből ( két egymásra merőleges átmérő méretét vesszük alapul) és a magasságából.

Megbecsült súly [ct] = (a rundist átmérője)2 x magasság x 0,0061

A briliáns csiszolású gyémánt méretét mm-ben szoktuk megadni és a gyémánt átmérőjét jelenti. A briliáns csiszolású gyémánt ideális esetben szabályos kör alakú de nem csak az ideális eset létezik, így az átmérőt érdemes két irányból is mérni, egy tetszőlegesen választott első mérés után a másodikat arra merőlegesen megismételve kiderülhet, ha nem tökéletesen kerek a gyémánt. A gyémánt magassága a kalett és a tábla közti távolság.

A gyémántok tanúsítványa – garancia a minőségre

A gyémánt tanúsítvány a gyémánt forgalmi engedélye, tartalmazza a legfontosabb jellemzőket. A tanúsítványt kiállíthatja maga az ékszerbolt, de nagyobb 0,2 ct feletti kövek esetén leginkább független nemzetközileg elismert drágakő laboratórium.  Ilyen független drágakőszakértő Európában a szakma által nagyra becsült, HRD Antwerpen Institute of Gemmology. Amerikában a legismertebb drágakő meghatározó a GIA,  Gemological Institute of America Inc.

A gyémántok szakvéleményen alapozott értékelését a gyémántpiac lényeges növekedése miatt kezdték használni. 1935-ben az amerikai Gem Trade Laboratory létrehozta a GIA-t (Gemological Institute of America), a Lucernei Gubelin Gem Lab 1940-től adja ki tanúsítványait, 1961-ben alapították az Ékszerek, ezüsttárgyak, gyémánt, gyöngyök és drágakövek nemzetközi konfederációját (CIBJO), 1976-ban pedig a Gyémánt Főtanács (HRD) alapította a tanúsítványi részlegét.

A gyémántok értékelésénél és tanúsításánál a gyémántok négy fő paraméterét ítélik meg. Ezek a csiszolás (cut), tömeg (carat), tisztaság (clarity) és szín (colour). E négy paraméternek jelentős befolyása van a gyémánt árára.
A tanúsítványban említve lehetnek további adatok a gyémánt méretéről, fluoreszcenciájáról, a gyémánt belső és külső zárványainak térképéről stb. Minden hivatalos tanúsítvány védjeggyel, dátummal és aláírással van ellátva. A vásárlóknak ez a tanúsítvány garantálja a gyémánt eredetiségét és minőségét.

 

pexels-photo-289519

… és még néhány érdekesség a gyémántokról

LEGKEMÉNYEBB A gyémánt a legkeményebb anyag ezen a bolygón. A Mohs-féle keménységi skálán a legmagasabb, tehát a 10. fokot éri el. A 9. fokon a korundok vannak (pl. rubin, zafír). Habár csak egy fok a különbség, a gyémánt 140-szer keményebb mint a korund. Ez a különbség ugyanolyan, mint az 1. és 9. fok között.

JÓ HŐVEZETŐ A gyémánt 6x jobb hővezető mint a réz. Ez a tulajdonsága egyaránt felhasználható a gyémánt valódiságának meghatározásánál és a nanotechnológiában.

FLUORESZKÁL Minden röntgensugárral megvilágított gyémánt fluoreszkál és így könnyen elválasztható a kőzettől. A gyémántok legtöbbször kéken, fehéren, lilán, sárgán, zölden vagy narancssárgán fluoreszkálnak.

KÁPRÁZTATÓ Szikrázó fényességnek nevezzük a fény visszaverését a briliáns vagy a fényforrás mozgásánál. A visszaverések száma a fazetták mennyiségétők és nagyságától függ.

LEGYŐZHETETLEN A gyémánt szó a görög adamas szóból ered, mely jelentése legyőzhetetlen.

 

Mire figyelj tehát, amikor gyémánt gyűrűt vásárolsz

Az egyik legfontosabb szempont, hogy legyen a gyémánthoz tanúsítvány, mert ez garantálja a minőséget. Legyél benne biztos, hogy a gyűrű mérete tökéletesen megfelel a hölgy ujjára. A kő kiválasztásánál döntened kell, hogy milyen színű, tisztaságú, milyen tömegű, vagyis mekkora karátú és milyen csiszolású gyémántot szeretnél, mert ezen paraméterek összessége fogja meghatározni az árat.

A Moni’s ajánlja

A kivételes szépségű gyémántokat egyesével, kézzel válogatják és a világ összes gyémántjának alig 1%-a méltó csak arra, hogy Forevermark gyémánt lehessen. A gyémántok hosszú útjának minden lépést szigorú kritériumok szabályozzák. A legtekintélyesebb szakértők és a legkiválóbb gyémántműves mesterek gondoskodnak arról, hogy csakis a legszebb gyémántok kapják meg végül a Forevermark jelölést.

Hiszünk az ígéret erejében, mely két szívet kapcsol össze örökre. A FOREVERMARK lélegzetelállító gyémántjaival és ékszer kollekcióival minden ígéretet méltón pecsételhetnek meg. Keresse a világ egyetlen gyémánt márkáját a Moni’s Jewelry Premium Brand Store ékszer szalonjaiban.